pondělí 28. října 2013

Podzimní chuť jedu

Zdravím, dnes máte možnost si přečíst moji povídku, dá se říci že první takhle publikovanou na netu.
Měla k ní být i fotky, ale bohužel to nevyšlo.. tak k příští třeba :)
Budu ráda když mi napíšete svůj názor, jakýkoliv.



Studené sluneční paprsky dopadají na mé bledé tváře a já procitám z dlouhého bezvědomí. Otevírám své zarudlé oči pláčem a zjišťuji že skoro v rouše Evině ležím na promrzlé půdě zahalena jen podzimními vločkami, snášejícími se ladně k usínající  Matce Zemi. Podzimní krajina ve mě vyvolává hřejivý pocit u srdce, moje duše je naplněna klidem.  Kolem mě jsou poházené vytržené listy z k knihy a milostné dopisy. Opodál v mechu je zabořena rozbitá skleněná lahvička se zbytkem černé tekutiny a  porcelánová konvička na čaj, ačkoliv prasknutá v půli a bez ucha. Konvička bez ucha je jako člověk bez úst.  Vytržené listy jsou z Malého prince.  Přála bych si být ochočená.
List s "kloboukem" je pomačkaný a jeho rohy jsou sežehnuty ohněm páchnoucím po síře. I přesto že mé srdce oplývá klidem moje tělo je na pokraji sil, nenávistný chlad se prodírá mým tělem až k srdci samotnému.  Chce ho získat jen pro sebe a navždy zničit.
   Neutuchající bolest cítím v každé buňce svého těla . Moje zimou ztuhlé končetiny neposlouchají příkazy, které udává otupělý mozek. Nemám sebemenší sílu se zvednout. Bezmocně ležím  v nesnesitelné agonii a čekám.. ve vzduchu se vznáší otázka na kterou se bojím pomyslet. Přijde vysvobození nebo věčná zkáza ? V hlubokém lese se ozývá soví houkání , které varuje les před přicházejícím nebezpečím. Cítím jak mi horká krev tuhne v žilách, prosvítající skrze bledou kůži. Připadám si jako by mé tělo bylo mrtvé, prolézali mnou červi a havrani se chystali na báječnou hostinu.  Zbývala mi jen duše, která se nechtěla vzdát. Ačkoliv i ona věděla že brzy nastane konec.
   Krajina byla krásně barevná, stromům se zabarvily letní šaty, které pomalu svlékaly a nechaly tiše spadnout na zem. Zdáli se ozývalo skučení větru, které mi připadalo jako nářek dalších podzimních dívek. Snažím se zvednout, ale kořeny stromů mě pevně chytly  a nechtěly pustit. Dokud jsem mohla ještě přemýšlet chtěla jsem vzpomínat na šťastné chvíle.
   Vrátila jsem se doby kdy Slunce bylo nejvýš a jeho teplé paprsky ohřívaly zemi, zvířata, rostliny.  Z liščí nory vylezla malinká mláďata, která měla celý život před sebou.  O kousek dál v zeleném mechu s posledním výdechem, zavřel navždy své temné oči jelen. Ptáčci cvrlikali nebeské ódy a poletovali sem a tam. Seděla jsem pod starou lípou a pozorovala krajinu odrážející se na studené hladině rybníka přede mnou.
Moje spřízněná duše byla se mnou.  Něžně mě držela za ruku a předčítala své neskonale krásné básně. Při čtení jsem pozorovala jizvy na jejích třesoucích se rukou, při kterých mě bolelo srdce jen když jsem je viděla.  Zahnala jsem minulost a věnovala se přítomnosti.  S ní jsem byla šťastná a mé srdce úplné.  Nic mi nechybělo.  Moje rusovláska byla perfektní a já díky ni také.  Jednoho deštivého dne se ale vše změnilo, přišel si pro ni temný anděl a odvedl ji. Jediná a opravdová láska mého života podlehla bolesti sžírající její ubohé srdíčko, které jsem nebyla schopna svojí láskou zachránit a i přes velkou snahu.  Zbyl mi po ní jen tupý předmět s ostrými hranami, krásné a bolestivé vzpomínky, milostné dopisy a díra v srdci,  která se každým dnem bez ní zvětšovala..
  Dlouhé hluboké vlčí zavití mě vytrhlo z mého blouznění a vrátilo zpět do kruté reality. Hořký pláč se mi dere z očí při uvědomění si skutečnosti. Na mé vyčerpané tělo dopadají studené slzy Matky přírody.  
Můj čas nastal.
  Najednou vidím vše rozmazaně a nejsem schopna zaostřit. Snažím se nadechnout, s velkými bolestmi se mi do plic dostává trocha kyslíku.  Jed se dostal do poslední fáze účinku. S velkou námahou a odhodláním se nějak snažím dostat k jezeru. Jeho klidnou hladinu osvětluje svit Luny, a já s vypětím všech svých už posledních sil se postavím na nohy. Prsty na noze zjišťuji že voda je chladná , stejně jako bude mé srdce.  Zlověstné jezero mi otevírá svoji pekelnou bránu,  rozhodnuta vcházím dovnitř ledového pekla. Havran sedící na stromě vše sleduje, s mým posledním vydechnutím zakrákorá což mi v uších zní jako slavné "nevermore" , a hladina vody se nade mnou navždy uzavírá..

Potkáme se v pekle má lásko... poslední myšlenka mého mozku.



4 komentáře:

  1. Milá Lú, není to špatné, líbí se mi tvoje obrazotvornost. Kvůli této povídce ses ptala na to havraní krákání, že? Jen jsou tam občas patrné stylistické neobratnosti, občas ulítne čárka, možná moc často používáš sloveso být, zvlášť v té první, popisnější části. Působí to pak trochu kostrbatě. Ale myslím, že psát umíš, jenom se to musí trochu učesat :)
    A doufám, že to brzy přebolí a bude líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Drahá Nebožko :)
      a ano já vím,.. čárky.. to je boj vždy :D a na slovesa dám příště pozor.
      A jinak není to inspirováno skutečnou událostí, ačkoliv by se tak mohlo zdát :)

      Vymazat
  2. Lú, ty máš psaní prostě v sobě.

    OdpovědětVymazat